Loading Events

« All Events

The roaring twenties: Foxtrot

15 January 2023 | 15:00

De Amerikaanse socioloog Nicholas Christakis voorspelde onlangs een nieuwe ‘roaring twenties’ (roerige jaren twintig). Waar honderd jaar geleden het einde van de Eerste Wereldoorlog en het wegebben van de Spaanse griep voor een enorme ontlading zorgden, daar zou nu het verslaan van het coronavirus wel eens voor een ongekende heropbloei kunnen zorgen, zowel in sociaal, economisch als in cultureel opzicht.

Het Belgian National Orchestra bereidt zich hierop voor door op het nieuwjaarsconcert niet alleen walsen, polka’s en marsen van de Strauss-familie te spelen maar ook een muzikale ode te brengen aan de jaren 1920. Het eerste werk dat gespeeld wordt, is de vijfdelige suite Music for the Theatre van de Amerikaanse componist Aaron Copland. Deze compositie bevat heel wat jazzmuziek en populaire melodieën.

Het 15-minuten durende ballet La création du monde is een ander hoogtepunt van dit Nieuwjaarsconcert onder leiding van chef-dirigent Hugh Wolff. Darius Milhaud schreef deze gewaagde compositie in 1922/23 nadat hij Londen en in New York de Amerikaanse jazz had ontdekt. De beroemde dirigent Leonard Bernstein noemde dit werk “geen eenvoudige flirt met jazzmuziek, maar een echte liefdesaffaire”. De première in het Parijse Théâtre de Champs-Élysées was, zoals het een vroeg twintigste-eeuws ballet betaamt, een waar schandaal.

Details

Date:
15 January 2023
Time:
15:00
Website:
https://www.kursaaloostende.be/fr/nieuwjaarsconcert23

Venue

Kursaal Oostende
Kursaal-Westhelling 12
Oostende, 8400 Belgium
+ Google Map
Phone:
+32 (0)59 29 50 50
View Venue Website